Bescherming

 • Masker: Behandelaar draagt tijdens de behandeling een mondmasker
  • Eisen waaraan een mondmasker dient te voldoen: fftp 1,2 of 3
  • Het opzetten van een mondmasker:
   • Zorg dat het masker goed aansluit op het gezicht. Als het masker niet goed aansluit kun je ongefilterde vervuilde lucht via de randen inademen.
   • Voor de mannelijke behandelaars: het masker werkt minder goed bij baardgroei en stoppels. Dan sluiten de randen van het masker niet goed aan op het gezicht. Goed scheren is daarom belangrijk.
   • Een masker blijft minder goed zitten bij lang haar. Draag lang haar in een staart en steek het op indien mogelijk. Een haarnetje is natuurlijk altijd een optie, maar wel pas opdoen na het mondmasker.
   • Trek het masker open en buig daarbij de neusbeugel licht.
   • Houd het masker in één hand en de elastieken in de andere hand.
   • Voorkom aanraking van je handen met de binnenkant van het mondmasker.
   • Plaats de bovenkant van het masker net onder de neusbrug. Dat is het zachte deel boven van de neus. Druk het masker met twee handen aan beide zijden tegelijkertijd aan. Beweeg daarbij van boven naar beneden. Als je deze handeling niet goed doet, ontstaat er snel een kier.
   • Voel of het masker goed aansluit.
   • Laat het masker niet onder de kin bungelen, en stop het ook niet in je zak.
  • Het afzetten van het mondmasker:
   • Doe eerst de handschoenen uit.
   • Verwijder het face shield.
   • Pak beide elastieken met twee handen vast en trek het over het hoofd. Raak daarbij het gezicht en het masker niet aan. Gooi het masker weg in een afgesloten afvalbak met afvalzak.
   • Het mondmasker dient om de +/- 4 uur verwisseld te worden.
   • Na gebruik en aanraking met het gebruikte masker was en/of desinfecteer je weer grondig je handen.
 • De behandelaar draagt handschoenen
  • Eisen waaraan handschoenen dienen te voldoen: sterk en desinfecteerbaar
  • Het verwijderen van handschoenen:
   • Neem de buitenkant van de handschoen vast bij de pols zonder daarbij de huid aan te raken
   • Trek de handschoen binnenstebuiten uit
   • Vouw de handschoen tot een bal op en hou hem in de andere (gehandschoende) hand vast
   • Schuif de (wijs)vinger onder de rand van de nog aanwezige handschoen (binnenzijde)
   • Wikkel af vanuit de binnenzijde
   • Daarmee “verpak” je de eerder uitgetrokken handschoen die je nog vasthebt en raak je de buitenzijde niet aan
 • De behandelaar draagt een schort
  • Eisen waaraan een schort moet voldoen: materiaal is van stof. Mocht je plastic fijner vinden en eraan kunnen komen kun je deze ook gebruiken.
  •  Eens per dag te verwisselen
 • De behandelaar draagt een face shield of veiligheisbril óf tussen behandelaar en klant staat een scherm. Deze mag van diverse materialen zijn.
  • Een scherm geeft vooral de klant een gevoel van veiligheid (en gevoel van veiligheid is de helft van de wedstrijd)
  • Eisen zijn dat het materiaal goed te reinigen is.
  • Wees alert op het feit dat kunststof stof aantrekt . Gebruik een anti statische reiniger. NB: er zijn schermen van polycarbonaat op de markt. Deze kunnen met desinfectie middelen gereinigd worden en trekken geen stof aan.
  • Het scherm moet na iedere klant schoongemaakt worden , gebruik daarvoor zeepsop en reinig grondig. Kunststof is zeer gevoelig voor bijtende stoffen en men moet voorzichtig zijn met aceton en nagelplaat cleanser (spetters zullen het kunststof beschadigen)
  • U kunt ook een face shield van goede kwaliteit te gebruiken. Bij beiden draagt u ook altijd een mondkapje!

51 reacties op “Bescherming”

Hoe doe ik dat als (lees)brillendrager..bij het mondkapje moet ik de elastiekjes draaien wil mijn bril niet beslaan. Hierdoor komt er aan de zijkanten een opening, waarbij het mondkapje dus niet helemaal afgesloten is. Ook vraag ik me af hoe ik een face shield kan dragen met een leesbril?

In geval van een face-shield zit je met een probleem met een leesbril die telkens op en af moet ook al zie ik een groot scherm eigenlijk ook niet zitten Plus ik bied meerdere diensten aan en ben daarin zeker neit de enige nagelstyliste Daarnaast heb ik ook wimpers, make-up en haar opsteken dus zal het wss toch een face-shield moeten worden

Is het misschien een optie om de behandelaar ipv een faceshield een veiligheidsbril te laten dragen. Begrijp mij goed de behandelaar draagt handschoenen, mondkapje én een veiligheidsbril. Ik heb begrepen van iemand uit de zorg dat het werken met een shield niet prettig is. Een veiligheidsbril zorgt voor voldoende bescherming vh oogslijmvlies.

Ik heb mijn man gelijk een scherm laten maken van plexiglas in de eerste week na de uitbraak.
Mijn klanten hebben het als superveilig ervaren.
Ik heb hem meteen achter de armsteun staan zeg maar 20 cm vanaf de klant. Mijn lampen gaan automatisch aan als klant hand er in steekt. Dus hoef niet met mijn handen steeds er onderdoor of op te staan. Daarnaast draag ik zelf mondkapje. Voel me echt superveilig.

Ben vandaag bij tandarts geweest. Zij dragen faceshield en mondkapjes, niet de fftp 2 of 3 maskers. Dus zou ik ook voor ons zeker deze maskers niet adviseren omdat ze zo hard nodig zijn in de zorg. Ook dragen tandartsen geen schort wel hun werkkleding, maar met kortemouw. En handschoenen uiteraad. We moet wel oppassen dat we niet gaan doorslaan.

Goede input! We passen steeds bovenstaande protocol eisen aan. We vinden het fijn als we het protocol samen maken. Zodat het voor iedereen fijn werken, veilig en haalbaar is en vooral dat het RIVM het accepteerd. We moeten als één samen werken!

Hi Amata dank voor je reactie. Er zijn glasplaten die voor dit soort doeleinden te krijgen zijn. Informatie opvragen kan geen kwaad. En natuurlijk is het aan de stylist wat hij of zij kiest. Niemand zit op dubbele kosten te wachten. Fijne dag.

moeten we toch iets van een scherm aanschaffen, is het dan niet beter om hier een glazen scherm van te maken ipv plexiglas. Dit ivm, schoon maken en hygiene. Ik heb bij wat glasleveranciers een prijs opgevraagd voor een afmeting van 80 breed x 63 hoog cm met een uitsparing 35 cm breed / 12 cm hoog. Dit om te kijken of het veel verschilt met de prijzen voor plexiglas. zodra ik reacties heb mail ik ze door naar de organisatie

Ik snap dat we handschoenen en mondkapjes nodig hebben, die gebruik ik sowieso al standaard in de salon.
Maar als ik nu kijk naar de voorraad handschoenen die ik heb staan, dan kan ik max een week vooruit. Dan is het op. En de handschoenen die ik heb zijn volgens de fabrikant waarschijnlijk pas eind augustus weer leverbaar…. En aangezien ik niet overal tegen kan, ga ik niet nu zomaar kopen om wat te hebben staat, als ik er toch niet mee kan werken…
Verder vind ik het goed hoor, dat jullie zo hard werken om een protocol te maken (ik doe het jullie niet na)

Ik zou ook kiezen voor een faces hield ipv spatscherm. Zo heb ik meer vrijheid bij het bewegen van de handen dan met een scherm.

Zouden lange handschoenen het overwegen waard zijn? Handschoenen tot halverwege de onderarm ipv pols.

Wij bepalen niet of een scherm wel of niet verplicht wordt. Deze beslissing ligt bij het Rivm. Zij willen zo min mogelijk contact in die 1.5 meter. We dragen een aantal ideeën voor en zij bepalen uiteindelijk wat wij als branche moeten gebruiken. Wat betreft de handschoenen. We kijken of een korte mouw mag.

Bedankt voor je input,

Mvg Debbie

Ik draag zelf altijd een mond kapje, ga nu ook een faceshield dragen. Plexiglas twijfel ik nog zwaar over, als het echt moet hang ik aan het plafond een glazen plaat met veiligheidsglas (daar heb ik mijn connecties voor) Mond kapje voor de klant vind ik een goed plan! (Ik heb klanten met copd die altijd hoesten en klanten met hooikoorts die altijd niezen) Dan is plexiglas ook niet meer nodig.
Drinken aanbieden is een no-go denk ik. Lijkt me ook handig om te kijken naar andere contact beroepen en de maatregelen daar. Tandartsen, opticiens etc… De overheid wil groepsimmuniteit creëren, dat zegt ook iets over hoe moeilijk het virus tegen te houden is. Wij zijn geen steriele omgeving, dus hoeven we niet in exces te treden. Wel ben ik het eens met de maatregelen die ook het probleem van allergie zwaar verminderen. En uiteraard het ontsmetten, handen wassen etc ??

Als je de klant een mondkapje geeft en ik ben van plan om dat te verplichten, dan is het niet slim om iets te drinken aan te bieden. Het mondkapje wordt dan voor iedere slok aangeraakt om op en af te doen, waardoor handen tijdens de behandeling worden besmet. Alleen in eventuele wachtruimtes is het wel mogelijk om iets te drinken aan te bieden. Velen zullen, net als ik, alleen werken en op afspraak, dus bij mij komt het gezellige drankje voorlopig te vervallen helaas … Mochten jullie een andere visie hebben dan hoor ik het graag 🙂

Momenteel zijn mondmasker bizar duur! Dat maakt het vaak daardoor niet te controleren of iedereen deze aanschaft ivm de prijs. En dan ook dat deze aangeboden wordt aan de klant. Voor de nagelstyliste/pedicure etc spreekt het voor zich deze te dragen.

Ik heb het Plexiglas scherm samen met mijn dochter die thuis woont en bij mij werkt uit getest. Wij hebben taifunn afzuigers. Stof op het scherm valt reuze mee waar ik van schrok was het aantal spetters die op het scherm zaten van het praten. Het scherm staat dan ook dichter op de kant van de klant. Denk dat het verstandig is klanten en mondkapje te laten dragen. Wij gaan dit zeker in voeren als we weer aan de slag mogen.

Dat mag uiteraard. Echter zeker als alle andere contactberoepen zoals kappers , masseurs e.d straks ook verplicht moeten dragen dan zal de marktprijs hierdoor nog verder stijgen. En de vraag blijft dan wederom is en voldoende? We moeten ook reëel blijven. Een schield of scherm en een masker voor behandelaar. Samen met goed reinigen moet echt afdoende zijn 🙂

De schermen zijn te behandelen waardoor ze geen stof aantrekken. Zou klant niet voorzien van mondkap als ze dan hoesten of niezen doen ze dat niet in hun elleboog want ze hebben toch een mondkap op.

Goede input! We passen steeds bovenstaande protocol eisen aan. We vinden het fijn als we het protocol samen maken. Zodat het voor iedereen fijn werken, veilig en haalbaar is en vooral dat het RIVM het accepteerd. We moeten als één samen werken!

Ik heb een manicure scherm besteld van plexiglas, voor mijzelf heb ik mondmaskers met een filter, en voor de klant wegwerpmaskers. En uiteraard de handschoenen. Ik zit nog te twijfelen om plastic schorten te bestellen maar dat lijkt me wat overtrokken omdat ik al een mega scherm heb besteld ?

Verder heb ik gisteren mijn hele salon omgezet zodat er zo min mogelijk doorheen gewandeld kan worden, het is handen wassen en zitten! En dat ze niet meer aan de kleurtjes kunnen komen en inderdaad het bakje koffie/thee gaat er voorlopig uit! Ivm aanraken masker/gezicht

Ik denk dat ik op deze manier toch echt de veiligheid van mijn klanten en mezelf kan waarborgen… ruim inplannen en alles per klant heel goed schoonmaken

Al met al heeft dit me al een godsvermogen gekost dus zou graag aan de slag gaan om dat terug te verdienen?

We passen steeds bovenstaande protocol eisen aan. We bedoelden in eerste instantie een mondkapje..We vinden het fijn als we het protocol samen maken. Zodat het voor iedereen fijn werken, veilig en haalbaar is en vooral dat het RIVM het accepteerd. We moeten als één samen werken!

Goede input! We passen steeds bovenstaande protocol eisen aan. We vinden het fijn als we het protocol samen maken. Zodat het voor iedereen fijn werken, veilig en haalbaar is en vooral dat het RIVM het accepteerd. We moeten als één samen werken!

Geef een reactie