Categorieën
Organisatie

Kostendekkend

Op de pagina ‘Toezicht’ kom je tegen, dat er sprake zou kunnen zijn van het vragen van een kostendekkende vergoeding. Begrijpelijkerwijs roept dat bij een aantal mensen een al dan niet lichte argwaan op. Daarom wil ik graag verduidelijken, wat ik daarmee bedoel.

De overheid staat aan een groot aantal sectoren niet toe om open te gaan tijdens de Corona crisis.
De overheid wil in fases aan bepaalde sectoren weer toestaan om aan het werk te gaan.
De overheid stelt daarbij de voorwaarde, dat er voor zo’n sector een door het ministerie van Economische Zaken goedgekeurd plan bestaat voor het werken tijdens de Corona crisis.
De overheid geeft aan zo’n plan alleen goed te keuren als aan bepaalde eisen voldaan is en één van die eisen is, dat toezicht en handhaving voldoende geregeld zijn. Wat in ons geval onder ‘voldoende’ verstaan wordt, staat volgens mij nog niet vast.

Nou kan het zo zijn, dat er kosten gemaakt moeten worden om dat toezicht en die handhaving afdoende in te regelen naar de zin van het ministerie van Economische Zaken.
Ik hoop van niet, maar stel, dat we controleurs op pad moeten sturen om bedrijven te inspecteren, dan kunnen de kosten zelfs behoorlijk hoog zijn.
Als er kosten gemaakt moeten worden, dan ben ik niet van plan om die kosten voor de hele nagelsector uit eigen zak te betalen. Dan zal er dus een vergoeding gevraagd moeten worden.
Ik vind, dat het daarbij om een kostendekkende vergoeding moet gaan, een vergoeding dus waarbij de kosten afgedekt worden zonder winst te maken.

Ik wil me nog geen zorgen maken over de precieze manier waarop zoiets dan geregeld moet gaan worden.
Ten eerste omdat ik daar geen tijd voor heb, ten tweede omdat we nog niet weten wat er geregeld moet worden en ten derde omdat we sowieso eerst een plan moeten maken, dat acceptabel is voor de overheid en werkbaar voor de sector. Zonder zo’n plan hoeven we niets te regelen.

10 reacties op “Kostendekkend”

Als we met dit initiatief een goede branchevertegenwoordiging krijgen en kunnen houden dmv een eigen bijdrage dan ben ik daar absoluut voor. Met het opvolgen van het protocol kun je je ook onderscheiden als vakbekwame salon, dat lijkt me ook een sterk punt.

Heel begrijpelijk dat niet 1 iemand op moet draaien voor de kosten, maar is het niet de taak van de gemeente/overheid om te handhaven op navolging van protocollen en moeten misstanden niet gewoon daar gemeld worden?
Hier in de gemeente handhaven de toezichthouders en boa’s van de gemeente op naleving van de ingestelde protocollen (dit doen ze bij elk bedrijf, ook zonder melden van misstanden). Het kost dus ook niks extra’s. En bedrijven die dan lak hebben aan de protocollen worden er direct rechtsgeldig op aangesproken en wellicht zelfs aangepakt met een boete/verplichte sluiting als ze er echt een flink potje van maken. Het lijkt mij sowieso veel effectiever om gemeentes te laten handhaven, anders lopen de kosten enorm op als je elke nagelsalon moet handhaven op navolging van de protocollen. Daarnaast is een gemeente een makkelijker aanspreekpunt voor klanten/buitenstaanders die misstanden willen aangeven. De gemeente is namelijk makkelijker gevonden dan een brancheorganisatie.

Dat denk ik eerlijk gezegd ook. Ik ben een dag nadat we verplicht werden de deuren te sluiten ook door handhaving van mijn gemeente benaderd met de vraag of ik nog open was. Uiteraard kon ik zeggen dat dit (helaas) niet het geval was, maar daaruit lijkt me wel dat je kan opmaken dat de gemeentes de handhaving horen te doen.

Dat lijkt mij niet meer dan logisch. Ik zie het als mogelijkheid om een positieve kant van mijn bedrijf te laten zien met het opvolgen van het protocol.

Klinkt heel logisch. Als dit een voorwaarde wordt van de overheid dan zullen we dat moeten accepteren en is een vergoeding waarschijnlijk noodzakelijk.

Logisch verhaal lijkt me. Zo gaat het toch ook bij de schoonheidsbranche en de pedicure’s. Dus als we een beetje serieus willen genomen worden is dat heel normaal hoor.

Dit vind ik logisch en terecht. Als toekomstige nagelstylist zou ik ook mijn steentje willen bijdrage indien nodig.

Reacties zijn gesloten.