Er is momenteel heel wat te doen over mondmaskers en het wel of niet dragen ervan.
Van belang is dat je weet welk type mondmasker wat doet.
Er zijn 2 soort maskers
De werkzaamheid wordt beoordeeld aan de hand van de filtratiesnelheid (filterpenetratie, ook wel efficiëntie genoemd), maar ook de mate van lekkage langs de randen. Het masker dient hierbij correct op het gezicht te worden afgesteld.
Een chirurgisch mondneusmasker heeft als doel om de uitgeademde lucht te filteren en de omgeving van de drager te beschermen tegen druppels die ontstaan bij spreken, hoesten en niezen.
Chirurgische mondneusmaskers moeten voldoen aan de Medische Hulpmiddelen richtlijn en aan de NEN-EN 14683 norm.
Er zijn 3 verschillende typen chirurgische mondneusmaskers:
Type I masker: Bedoeld voor cliënten, niet voor medewerkers. Deze heeft een filtratie van 95%
Type II masker: Voor gebruik door medewerkers in die gevallen waarbij een mondneusmasker vereist is, maar waar er geen risico bestaat op spatten van lichaamsvloeistoffen. Deze heeft een filtratie van 98% maar is niet spatbestendig (splash resistant)
Type IIR masker: Dit is de niet-vocht doorlatende variant. Het is bedoeld ter bescherming van de neus- en mondslijmvliezen tegen spatten van lichaamsvloeistoffen. Deze heeft een filtratie van 98% EN is spatbestendig (splash resistant).
Dit is een persoonlijk beschermingsmiddel en beschermt de gebruiker tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden.
Het ademhalingsbeschermingsmasker moet voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen en aan NEN-EN 149+A1. Gebruik bij een ademhalingsbeschermingsmasker van wegwerpmateriaal en type zonder uitademventiel, aangezien er bij een ventiel de kans bestaat dat bij spatten druppels via het ventiel binnendringen.
Er zijn 3 typen ademhalingbeschermingsmaskers:
FFP1 masker: dit is het laagste prestatieniveau om van een beschermingsmasker te kunnen spreken. Dit masker heeft een efficiëntie van minimaal 80% tegen partikels die door de lucht verspreid worden. De zijkant lekkage (rondom het gezicht) mag niet meer zijn dan 22%.
FFP2 masker: Is de gemiddelde categorie beschermingsmaskers en heeft een efficiëntie van 94%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 8%.
FFP3 masker: Deze klasse biedt de hoogte bescherming en heeft een minimale efficiëntie van 99%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 2%.
Voor contactberoepen waar wij als nagelstylisten onder vallen wordt geadviseerd om te werken met,
of een NEN-EN type IIR of een FFP2.
Hoger mag altijd.
Zelfgemaakte mondkapjes bieden onvoldoende bescherming tegen het coronavirus. Zelfgemaakte mondkapjes verschillen sterk van pasvorm, materiaal en algehele kwaliteit. Dat komt omdat er verschillende materialen worden gebruikt zoals katoen en linnen. Dat zorgt ervoor dat de pasvorm en de filterwerking niet goed zijn.
Ook van belang is het op een juiste wijze opzetten en verwijderen van mondkapjes.
Mondneusmaskers hebben alleen bij correct gebruik het gewenste effect.
Vanzelfsprekend moet het masker goed aansluiten.
Voordat je het masker uit de verpakking haalt, is het van belang om je handen goed te wassen.
Haal vervolgens het masker uit de verpakking en zorg dat je alleen de buitenkant van het masker aanraakt.
Zet het masker over je mond en bevestig het onderste elastiek over het hoofd aan de achter van de nek. Het tweede elastiek kun je bevestigen aan de bovenkant van je hoofd.
Zorg dat de elastieken niet gedraaid zitten en pas eventueel aan.
Druk de metalen strip bij de neus aan om zo het masker goed af te sluiten.
Test of het masker goed is afgesloten door 3 keer hard uit te ademen in het mondkapje.
Als je lucht bij je neus weg voelt glippen kun je de neusstrip aanpassen en kijken of het beter is afgesloten.
Raak zo min mogelijk het kapje aan tijdens het dragen.
Als je masker vochtig wordt tijdens het dragen is het verstandig om deze te vervangen.
Om het masker te verwijderen moet je ervoor zorgen om niet het masker aan te raken.
Deze kan namelijk besmet zijn.
Raak alleen de elastieken aan en verwijder het masker ook door alleen de elastieken van je hoofd te halen.
Wanneer het masker van je hoofd is verwijderd, kan je het in een gesloten vuilniszak gooien.
Zorg, na het weggooien, dat je je handen wast en desinfecteert.
Zoals bekend, is er momenteel wereldwijd een schaarste aan mondkapjes die voldoen aan een correcte certificering en wanneer er wel mondkapjes worden aangeboden zijn de prijzen erg hoog.
Wanneer je mondkapjes aangeboden krijgt vraag dan altijd naar een officieel test resultaat/certificering.
Wanneer jij als styliste een jij je klant behandelt en hebt een type IIR of FFP2 masker op en je wil je klant ook een masker opgeven een type I of type II of FFP1 is dan ook voldoende.
De kwaliteit is van groot belang
De meeste maskers die in de winkels en online te koop zijn, kunnen je niet tegen virussen beschermen.
Een deel van deze maskers sluit niet goed aan op het gezicht. Denk hierbij aan maskers die patiënten met luchtwegaandoeningen gebruiken in het ziekenhuis. Dit type masker wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door tandartsen en is bedoeld om druppeltjes lichaamsvocht af te stoppen die worden verspreid bij het uitademen of als iemand hoest of niest.
Andere maskers filteren wel deeltjes uit, maar alleen de hele grote deeltjes. Kleine deeltjes dringen er makkelijk doorheen. In februari 2020 bleek bijvoorbeeld uit onderzoek met een elektronenmicroscoop dat het coronavirus een diameter heeft van 60 tot 140 nanometer (nm). Een nanometer is een miljardste deel van een meter. Ter vergelijking: een gewone mensenhaar is gemiddeld zo’n 60.000 nm dik, dus het is niet moeilijk voor te stellen dat het coronavirus zelfs door hele kleine gaatjes en filters kan glippen.
TIP: Brildragend?
Dan heb je grote kans dat deze beslaat door het dragen van een mondkapje.
Er zijn anti condens spray’s op de markt die echt niet duur zijn.